اتصالات بنکن چیست:

در این مقاله قصد داریم در ارتباط با کاربرد اتصالات جوشی بنکن، روش تولید ، استاندارد متریالی و ابعادی ، سایز و رده تولیدی ، موارد مصرف ، مزایا و معایب ، لیست قیمت اتصالات جوشی بنکن و معرفی وارد کنندگان اتصالات جوشی بنکن مطالبی را به تفصیل ارائه نماییم.

از اتصالات جوشی بنکن به منظور لوله کشی خطوط انتقال سیالات،میعانات و بخارات در سیستم های لوله کشی مربوط به تاسیسات ساختمان، سیستم های اطفاء حریق آتش نشانی،موتورخانه ها و سیستم های پایپینگ صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و سیستمهای تحت فشار نیروگاهی مورد استفاده قرار میگیرد.

در ادامه با ما باشید…

کلاسه بندی اتصالات فلزی براساس نوع اتصال:

اتصالات فلزی براساس نوع اتصال، در سه نوع زیر تقسیم بندی میشود.
1-( Butt weld)اتصالات جوشی
2-(Socket welded) اتصالات ساکت ولد
3- (Threaded) اتصالات دنده ای

اتصالات جوشی بنکن (Butt Weld Fitting):

در اتصالات جوشی بنکن ، لوله و اتصالات بنکن بوسیله فرآیند butt weld به یکدیگر متصل می شوند.به همین خاطر به اسم اتصالات جوشی بنکن شناخته می شوند.همچنین آرایش سر اتصالات جوشی بنکن به شکل beveled یا plain می باشد و در سایزهای 3/4 الی 24 اینچ و طبق استاندارد ابعادی ASME B16.9 تولید می شوند.

اتصالات جوشی بنکن برخلاف اتصالات جوشی درزدار فاقد درز جوش بوده و به همین خاطر مناسب سیستم های با دما و فشار کاری بالا میباشند.از این رو قیمت اتصالات جوشی بنکن به نسبت قیمت اتصالات جوشی درزدار بالاتر است.برای آشنایی بیشتر با لوله و اتصالات بنکن میتوانید مقاله معرفی جامع لوله مانیسمان را مطالعه فرمایید.

استاندارد متریال مورد استفاده در اتصالات جوشی بنکن:

استاندارد متریالی اتصالات جوشی بنکن از نوع کربن استیل می باشد و مطابق با استاندارد ASTM A234 WPB می باشد.

مزایای استفاده از اتصالات جوشی بنکن:

1-به دلیل یکپارچه بودن ساختار فلز باعث افزایش استحکام سیستم لوله کشی می شود.
2-در اختیار داشتن گزینه های متعدد انشعاب گیری و سهولت جوشکاری
3-فاقد هرگونه درز جوش می باشد و به همین خاطر مناسب سیستمهای با دما و فشار کاری بالاست.
4-تنوع گسترده سایزی از “1/2  تا”24 را شامل می شود.

زانویی مانیسمان رده 40 (butt weld elbow):

زانویی رده 40 بنکن معمولا بعنوان اتصالات قابل جوشکاری درخطوط لوله با فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرند.اتصالات جوشی بنکن از لوله مانیسمان تولید میشوند.

لوله مانیسمان درسایزهای مناسب برش خورده و داخل یک شفت قرار میگیرند و توسط پرس به جلو رانده می شوند و در انتهای باند از داخل کوره قوس الکتریکی عبور میکنند.تغییر شکل در دمای حدود 800 درجه سانتیگراد انجام میشود.

قیمت اتصالات بنکن:

در فروشگاه تجهیزات ایران میتوانید قیمت اتصالات بنکن را با حداقل قیمت سفارش و درب منزل تحویل بگیرید

زانویی 90 درجه بنکن
زانویی 90 درجه بنکن
زانویی 45 درجه بنکن
زانویی 45 درجه بنکن
زانویی بنکن 45 1
زانویی بنکن 45 1
زانویی بنکن 90 2
زانویی بنکن 90 2
زانویی 90 درجه بنکن

پیشنهاد میکنیم مقاله جامع لرزه گیر چیست را از دست ندهید

نحوه تقسیم بندی زانویی مانیسمان رده 40 butt weld elbow:

اغلب زانویی جوشی براساس زاویه زانویی–نوع اتصال زانویی-طول و شعاع زانویی و همچنین متریال مورد استفاده در زانویی تمایز داده میشوند.

*کلاسه بندی زانویی رده 40 بنکن براساس زاویه:

همانطور که میدانیم براساس جهت جریان خطوط لوله،زانویی رده 40 بنکن میتواند بصورت زانویی 45درجه،زانویی 90درجه و زانویی 180درجه که بسیار متداول هستند تولید شوند.همچنین زانویی در زوایای 35درجه،60درجه و 120درجه برای بعضی کاربردهای خاص خطوط لوله کاربرد دارند.

*کلاسه بندی زانویی مانیسمان رده 40 براساس متریال:

به طور کلی زانویی جوشی در سه نوع استنلس استیل،کربن استیل و آلیاژی تولید می شود.که زانویی رده 40 بنکن ازنوع کربن استیل میباشد.در واقع زانویی رده 40 بنکن از خانواده اتصالات جوشی فولادی می باشد.

*منظور از شعاع زانویی مانیسمان رده40 چیست؟

شعاع زانویی یعنی شعاع منحنی خم زانویی.چنانچه شعاع زانویی مانیسمان رده 40 بنکن مساوی قطر لوله باشد زانویی short radius و به اختصار SR اطلاق شده و مناسب برای خطوط لوله با فشار کم و سرعت جریان کم و درمحلهایی که فضای کافی موجود نیست مورد استفاده قرار می گیرند.

چنانچه شعاع زانویی بنکن بزرگتر از قطر لوله باشد R>1.5*diameter پس این زانویی long radius اطلاق شده و با نام اختصاری LR تمایز داده میشود و مناسب جهت خطوط لوله با فشار و نرخ جریان بالا است.

به منظور شناسایی بهتر اتصالات جوشی بنکن به تشریح مثالی میپردازیم.فرضا منظور از:

(Elbow،BW،45 Degree،LR،NPS 6،SCH40) زانوی جوشی 6 اینچ شعاع بلند-45درجه-رده40

(Elbow،BW،90 Degree،SR،NPS 8،SCH40)  زانویی 8 اینچ شعاع کوچک -90 درجه-رده40

زانویی مانیسمان رده 40 با شعاع خم بزرگتر از 90 درجه به اسم زانویی BEND(زانویی مانیسمان رده 40 بند)معروف هستند.

به این شکل استانداردهای ابعادی زانویی با قطر اسمی NPS و از نظر ضخامت با رده ضخامت sch و با استاندارد ابعادی ANSI B16.9 معرفی،و از نظر شعاع خم دو نوع LR و SR قابل شناسایی هستند.

زانو تبدیلی(زانو شیپوری):

زانو تبدیلی یا در اصطلاح بازاری زانو شیپوری نوع خاصی از زانویی جوشی است که به منظور تغییر جهت جریان و تبدیل سایز لوله مورد استفاده قرار میگیرد.بدیهی است به دلیل فرم خاص زانویی،روش تولید و کاربرد خاص زانو تبدیلی که باعث حذف یک تبدیل جوشی میشود،قیمت زانو تبدیلی به مراتب از زانو مانیسمان معمولی بیشتر است.

زانویی بند رده 40 بنکن:(Bend)

از زانویی مانیسمان بند جهت تغییر جهت جریان استفاده میشود.مشابه زانویی مانیسمان معمولی می باشد ولی شعاع خم آن نسبت به زانویی مانیسمان بزرگتر است و به منظور کاربردهای خاص مورد استفاده قرار می گیرد.در زانویی بند شعاع خم بزرگتر از دو برابر قطر لوله می باشد.چنانچه شعاع خم برابر قطر لوله باشد زانویی short و چنانچه شعاع خم دو برابر قطر لوله باشد زانویی long می باشد.

شعاع خم در زانویی مانیسمان رده 40 بند می تواند سه برابر قطر،پنج برابر قطر،شش برابر قطرو هشت برابر قطر باشد.زاویه زانویی بند میتواند 15 درجه،22.5 درجه،30 درجه،45 درجه،60 درجه،90 درجه،180 درجه باشد.که شعاع خم سه برابر قطر لوله و پنج برابر قطر لوله بیشترین استفاده را درخطوط لوله دارد چرا که کارایی بهتری در تغییر جهت جریان دارند.

*تفاوت بین زانویی مانیسمان بند و زانویی مانیسمان معمولی :

هر دو به منظور تغییر جهت جریان کاربرد دارند ولی تفاوتهایی هم دارند.شامل:
-شعاع خم
-فرآیند تولید
-اختلاف قیمت
-کاربرد
*شعاع خم زانویی بند بزرگتر از دو برابر قطر لوله می باشد،ولی شعاع خم زانویی معمولی برابر قطر لوله و ماکزیمم دو برابر قطر لوله است.به این صورت چنانچه شعاع زانویی جوشی کمتر از 1.5 برابر قطر لوله باشد زانویی short و چنانچه بیشتر از 1.5 برابر قطر و ماکزیمم تا 2 برابر قطر باشد زانویی long است.

-از نظر قیمت،زانویی مانیسمان رده 40 بند گران تر از زانویی مانیسمان معمولی است چرا که به منظور تولید شعاع و زوایای زانویی بند نیاز به تنظیمات خاص هست و پروسه تولید آن پیچیده تر است.

-از نظر کاربرد، زانویی بند، مناسب جهت سیستمهای با فشار و سرعت کمتر سیال است ولی زانویی معمولی مناسب سیستمهای با سرعت و فشار بیشتر میعانات است.همچنین به دلیل شعاع خم کمتر زانویی معمولی در محلهایی که محدودیت فضا هست مناسب تر است.

استانداردهای ابعادی و متریالی زانویی بند بنکن به شرح ذیل است:

زانویی بند در سه نوع کربن استیل،آلیاژی و استنلس استیل تولید میشود.که در تولید زانویی رده 40 بند از متریال کربن استیل استفاده میشود.

استاندارد ابعادی زانویی رده 40 بند AISI B16.49 می باشد.

استاندارد متریالی شامل ASTM A234 WPB-WPC می باشد.

همچنین قطر داخلی از “1/2 الی “60  .DN15 TO DN1500.

محدوده زاویه زانویی ، 45درجه،60درجه و 90درجه می باشد.

ضخامت دیواره شامل SCH10-SCH40-SCH80 می باشد.همچنین زانویی بند در ایران تا قطر “20 تولید و به بازار عرضه می شود.

سه راه جوشی بنکن (Butt Weld Tee):

سه راه جوشی رده 40 بنکن دارای سه انشعاب می باشد که میتواند جهت جریان را تغییر دهد.به حالت T شکل است و در دو نوع سه راهی مساوی بنکن و سه راهی تبدیلی بنکن تولید می شود و به صورت گسترده ای در شبکه های انتقال میعانات و سیالات مورد استفاده قرار میگیرد.

به طور کلی سه راهی از نظر نوع اتصال به سه دسته راهی جوشی،ساکت ولد و دنده ای تقسیم میشود.از نظر متریال به سه دسته کربن استیل،آلیاژی،استنلس استیل تقسیم بندی می شوند که سه راه جوشی بنکن از متریال کربن استیل تولید میشود.
در نوع سه راهی مساوی هر سه شاخه قطر مساوی دارند و در مستندات به شکل زیر توصیف میشوند:

سه راه مساوی بنکن
سه راه مساوی بنکن
سه راه تبدیلی بنکن
سه راه تبدیلی بنکن
سه راه تبدیلی بنکن 222
سه راه تبدیلی بنکن 222
سه راه مساوی بنکن

به عنوان مثال:

Tee Equal ASME B16.9 BW Standard ASTM A234 GR.WBP Wall thickness SCH40 NPS6″

یعنی سه راهی جوشی مساوی 6 اینچ رده 40 استاندارد ابعادی ASME B16.9 و استاندارد متریال ASTM A234

در حالت سه راهی تبدیلی قطر انشعاب کوچکتر از قطر تنه اصلی هست.با قطر نامی NPS مشخص می شود و به منظور معرفی ابعاد سه راهی فرضا به شکل “4*”4*”3 که نشانگر قطر تنه اصلی برابر “4 و قطر انشعاب “3 می باشد.

سه راهی جوشی رده 40 بنکن به شکل گسترده ای در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی،دارویی،صنایع شیمیایی،متالوژی،صنایع نظامی و خطوط انتقال میعانات و سیالات کاربرد دارد.آرایش لبه های اتصال به شکل plain و beveled می باشد و به روش جوشکاری butt weld به یکدیگر جوشکاری میشوند و به نسبت سایر اتصالات،فشار بیشتری را تحمل می کنند.

سه راهی جوشی در انواع سه راهی درزدار و سه راهی مانیسمان رده 20 و سه راهی مانیسمان رده 40 بنکن،سه راهی رده 80 و سه راهی رده 160در بازار ایران عرضه میشود.

کپ مانیسمان رده 40 بنکن:

کپ مانیسمان بنکن معمولا در انتهای لوله جوش داده میشود.همچنین می توان برای بستن انتهای لوله از یک صفحه کور استفاده کرد.کپ رده 40 در اشکال مختلفی مانند نیم کره،بیضوی و کروی تولید می شوند.آرایش لبه های کپ بنکن بصورت bewelded یا plain و روش جوشکاری به صورت Butt Welded می باشد.

استاندارد متریال کپ مانیسمان شامل ASTM A234 می باشد و استاندارد ابعادی شامل ASME B16.9 می باشد.از سایز “1/2  الی “48  تولید می شود. از نظر ضخامت کپ جوشی در انواع SCH10 SCH40-SCH80 تولید می شود.

کپ بنکن 11
کپ بنکن 11
کپ بنکن 22
کپ بنکن 22
کپ بنکن 11

تبدیل رده 40 بنکن(Butt Weld Reducer):

برای تغییر در سایز لوله کشی از تبدیل جوشی استفاده میشود.همچنین تبدیل مانیسمان میتواند به عنوان تعدیل کننده نرخ جریان و سرعت عمل کرده و دارای یک سر با قطر کم و یک سر با قطر بزرگ است،همچنین در دو نوع تبدیل جوشی هم مرکز concentric Reducer و تبدیل جوشی غیرهم مرکز Eccentric Reducer تولید میشود.

تبدیل هم مرکز بنکن
تبدیل هم مرکز بنکن
تبدیل بنکن 22
تبدیل بنکن 22
تبدیل هم مرکز بنکن

نیپل مانیسمان (Steel Pipe Nipple) :

نیپل مانیسمان قطعه ای کوچک است که به منظور بسته شدن به اتصالات دیگر دارای دو سر دنده دار می باشد و در انواع مختلف تولید میشود.نوع دنده استفاده شده در نیپل مانیسمان با اسامی BSP-BSPT-NPT-NPSM-Metric شناخته می شوند.

1-نوعی از نیپل مانیسمان به اسم نیپل شش گوش دارای یک قسمت شش گوش در وسط نیپل به منظور بسته شدن با آچار می باشد.

2-نوع دیگر از نیپل مانیسمان که به اسم نیپل لوله ای یا نیپل بشکه ای شناخته می شود،دارای قسمت رزوه شده در دو سر نیپل است.

3-نوع دیگر از نیپل مانیسمان دارای بدنه تمام رزوه می باشد.

4- نوع دیگر از نیپل مانیسمان،نیپل فلنجی است که از اتصال نیپل و فلنج تولید میشود.در واقع فلنج بصورت جداگانه تولید و به نیپل جوش داده میشود و یا فلنج میتواند دنده ای باشد و نیپل به آن بسته شود.

5-نوعی از نیپل جوشی با نام سردنده شناخته می شود که یک سر آن بصورت دنده و سر دیگر به صورت ساده است که محل جوش به لوله و یا اتصالات میباشد.

*استانداردهای ابعادی و متریالی نیپل مانیسمان:

نیپل در سه نوع کربن استیل،آلیاژی و استنلس استیل تولید می شود.

استاندارد متریالیASTM A53-ASTM A106-API 5L-API 5CT است.

در سایزهای “1/2-“3/4-“1-1 1/4″-1 1/2”-“2…”6 تولید می شود.

همچنین ضخامت دیواره نیپل SCH10-SCH40-SCH80 هستند.

امتیاز دهید

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • قربانعلی زادگان
    جولای 2, 2021 11:43 ق.ظ

    سلام
    ممنون از مطالب سایتتون مفیده
    لطفا ویدئویی از اتصالات تهیه کنید و اتصالات را معرفی کنید

    پاسخ
  • قربانعلی زادگان
    جولای 2, 2021 11:44 ق.ظ

    سلام
    ممنون از مطالب سایتتون مفیده
    لطفا از اتصالات فیلم بذارید داخل سایت

    پاسخ
  • قربانعلی زادگان
    جولای 2, 2021 11:45 ق.ظ

    سلام
    ممنون از مطالب سایتتون مفیده
    لطفا از اتصالات فیلم بذارید داخل سایت

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
تماس