در این مقاله قصد داریم به بررسی نقش لوله و اتصالات در پایپینگ صنعتی پرداخته و هر یک را از نظر استانداردهای ساخت و تولید،عملکرد،نوع کاربرد،تفاوتها و شباهت ها مورد مطالعه قرار دهیم.

*پایپینگ چیست؟

سیستم های پایپینگ به منظور انتقال میعانات،سیالات و گازهای مورد نیاز فرآیندهای شیمیایی،به همراه تجهیزات مختلفی مانند شیرآلات،اتصالات و تجهیزات بر خط اندازه گیری (گیج ها) و غیره در خطوط نصب می شوند و به عنوان سیستم پایپینگ شناخته می شوند.

*اجزای پایپینگ:

اجزای مکانیکی مناسب جهت متصل شدن و ترکیب شدن به منظور انتقال میعانات تحت فشار،مجموعه سیستم پایپینگ را تشکیل میدهند.

اجزایی مانند لوله،اتصالات،فلنج ها،واشرها،بولتها،شیرآلات و تجهیزاتی مانند لرزه گیرها،لوله های فشار قوی،صافی ها در بخش تجهیزات و ادوات،اجزای سیستم پایپینگ را تشکیل میدهند.

1-لوله فولادی جوشی:

محصولی تیوب شکل با سطح مقطع گرد و ضخامت بدنه و سایز مشخص به منظور انتقال سیالات و گازها است که در سیستم های پایپینگ مورد استفاده قرار می گیرند.

کلاسه بندی لوله فولادی جوشی:

لوله جوشی فولادی می تواند بر مبنای روش ساخت یا بر اساس کاربرد کلاسه بندی شود و در دو نوع لوله درزدار و مانیسمان تولید می شوند.

لوله درزدار فولادی چیست؟

در فرآیند تولید لوله درزدار از روش رول کردن ورق و جوشکاری نقطه اتصال دو سر ورق استفاده شده و همانگونه که از اسم لوله درزدار مشخص است،در بدنه این مدل لوله درز جوش قابل مشاهده است.

در واقع مهم ترین ضعف لوله درزدار فولادی،درز جوش است که محل تمرکز تنش است و هرگونه شکست احتمالی تحت دما و فشار بالا از این نقطه قابل انتظار است،لذا لوله سیاه درزدار،مناسب جهت سیستم های لوله کشی با دما و فشار کاری پایین می باشد.

لوله مانیسمان فولادی چیست؟

در فرآیند تولید لوله مانیسمان هیچ گونه درز جوشی مشاهده نمیشود و این مدل لوله دارای ساختار یکدست و یکپارچه می باشد.لوله مانیسمان فولادی بیشتر مناسب سیستم های لوله کشی با دما و فشار کاری بالا می باشد.

*انواع روش های تولید لوله فولادی جوشی:

در این قسمت از مقاله قصد داریم به تشریح انواع روشهای تولید لوله درزدار و مانیسمان بپردازیم:

لوله مانیسمان فولادی چگونه تولید می شود؟

لوله مانیسمان،یک بیلت استوانه ای گداخته شده که توسط غلطک هایی از داخل یک ماندرل عبور داده شده و به شکل تیوب توخالی در می آید و با اینکه در سایز و ضخامتهای مختلف تولید می شود،دارای محدودیت هایی در تولید سایزهای بزرگتر وجود دارد.

لوله مانیسمان فولادی به صورت گسترده ای در تولید اتصالات مانیسمان مانند زانویی جوشی مانیسمان،سه راهی جوشی مانیسمان،نیپل مانیسمان و تبدیل جوشی مانیسمان و… نقش دارند.

لوله درزدار فولادی چگونه تولید می شود؟

در تولید لوله درزدار،ورق از داخل رول هایی عبور داده میشود و به تدریج شکل لوله را به خود میگیرد.در انتها درز بوجود آمده حاصل از تماس دو لبه ورق به وسیله جوش پر می شود.

به صورت طبیعی ضعیف ترین نقطه لوله درزدار جوشی،محل خط جوش می باشد.لوله درزدار فولادی بدون هیچ محدودیت سایزی قابل تولید است.

مقایسه قیمت لوله درزدار و مانیسمان:

لوله درزدار جوشی به دلیل نوع تجهیزات تولیدی و پروسه تولید،از لوله مانیسمان ارزان تر است.لوله درزدار فولادی به منظور انتقال میعانات گازی،نفتی و خطوط انتقال آب با دما و فشار کاری پایین کاربرد دارد.

در فرآیند تولید لوله درزدار جوشی،به منظور دستیابی به ضخامت و تلرانس مشخص،این لوله ها تحت کشش قرار می گیرند.

تفاوت لوله درزدار و مانیسمان:

-لوله مانیسمان نسبت به خوردگی محیطی مقاومت بیشتری نسبت به لوله درزدار دارد،مگر اینکه در محیط خورنده شدید قرار بگیرد.بدیهی است که لوله درزدار جوشی در محل جوش تمایل بیشتری به خوردگی دارد.

-لوله مانیسمان فولادی به دلیل نوع متریال،تجهیزات تولیدی و فرآیند تولید پیچیده تر، نسبت به لوله درزدار گران تر است.

لوله های مانیسمان در مقابل فشار و دما استقامت بالاتری دارند به همین دلیل در تجهیزات با دما و فشار بالا مثل بویلرها استفاده میشوند.

-به طور کلی نقطه ضعف لوله درزدار فولادی خط جوش هست که روی عملکرد این مدل لوله تاثیرگذار است و نسبت به لوله مانیسمان 20% کمتر فشار را تحمل می کند.

-ضخامت لوله مانیسمان از ضخامت لوله درزدار جوشی بیشتر است،به همین دلیل وزن لوله مانیسمان از وزن لوله درزدار بیشتر است.

-سطح داخلی و خارجی لوله مانیسمان فولادی به دلیل پروسه تولید،یکدست و یکنواخت تر از لوله درزدار است.در لوله درزدار جوشی امکان دارد ضخامت دیواره در یک نقطه کمتر یا بیشتر از نقطه دیگر باشد.

تامین کنندگان لوله درزدار و مانیسمان:

لوله درزدار و مانیسمان در دو نوع ایرانی و خارجی در بازار ایران موجود است.در نوع خارجی،لوله مانیسمان چینی و مانیسمان اروپایی در بازار ایران وجود دارد.

در نوع لوله درزدار ایرانی،دو کارخانه سپاهان و کارخانه سپنتا تهران و در نوع مانیسمان کارخانه اهواز و کاوه دقیق تولید کنندگان عمده لوله مانیسمان در ایران به شمار می روند.

کلاسه بندی لوله فولادی جوشی براساس کاربرد:

لوله های فولادی براساس کاربرد در موارد ذیل کلاسه بندی می شوند:

-فشار و دمای کاری محیط

-نوع میعانات و سیالات عبوری از خطوط انتقال

-ساختار خطوط انتقال

-فشاری که بر لوله فولادی اعمال می شود بر اثر فشار سیال و دمای وارده است.بطور کلی فشاری که از داخل به لوله جوشی فولادی وارد می شود ناشی از حرکت سیال است و فشاری که از خارج وارد میشود ناشی از نصب می باشد.

-خطوط لوله عمدتا به منظور انتقال سیالات کاربرد دارد و بیشتر متاثر از فشار جریان است.در خطوطی که بخارات در جریان هستند دما نیز بر روی سیستم های پایپینگ تاثیرگذار است.

-سازه های لوله ای به منظور انتقال جریان سیالات مورد استفاده قرار نمی گیرند و بنابراین تحت تاثیر فشار و دمای سیال نیستند.آنها به منظور ایجاد اجزای سازه کاربرد دارند.(نرده پلکان،ستون ها و…) تنها تحت تاثیر بارهای استاتیکی هستند.

استانداردهای لوله درزدار و مانیسمان:

همواره این سوال وجود دارد که چگونه لوله درزدار و مانیسمان را تشخیص دهیم؟
همانطور که گفته شد تفاوت در ساختار و پروسه تولید لوله فولادی است و فرق عمده و اصلی نوع درزدار و مانیسمان،خط جوش در نوع لوله درزدار است.همچنین استاندارد لوله درزدار و مانیسمان روی آنها حک شده است که هر کدام معانی خاص خود را دارد.

(ASTM A53 TYPE S) لوله مانیسمان
(ASTM A53 TYPE F) لوله درزدار
(ASTM A53 TYPE E) لوله درزدار

لوله درز مخفی چیست؟

بعضی از تولید کنندگان با حذف پلیسه های خط جوش و رنگ کردن، اقدام به تولید لوله درز مخفی می نمایند.تولید این مدل لوله درز مخفی خیلی مرسوم و متداول نیست و ایراد کار زمانی است که عده ای سودجو،لوله درز مخفی را به عنوان لوله مانیسمان و به قیمت بالا به فروش می رسانند.

لوگو استاندارد آبی 4

استاندارد ابعادی لوله فولادی جوشی:

استاندارد ابعادی لوله درزدار و مانیسمان منطبق بر استانداردهای ASME B36.19 و ASME B36.10 می باشد و از سایز “1/2 تا “36 بصورت روتین تولید می شوند.

SCH.NO.S=1000 P/S
WHERE P=INTERNAL PRESSURE(PSI)
S=Alloable tensile strength of material

در این فرمول،P برابر با فشار داخلی و s برابر با حد مجاز استحکام نهایی می باشد.

شماره ضخامت لوله با نماد SCH قابل شناسایی است.ضخامت های متداول لوله sch20-sch40-sch80-sch160 برای سایزهای بزرگ و برای سایزهای متوسط sch20-sch30 تولید می شوند.برای لوله کربن استیل شماره ضخامت لوله شامل 10s-20s-40s-80s می باشد.

لوله ها عمدتا در طول های استاندارد 6 متری به منظور سهولت در حمل و نقل تولید می شوند و در موارد سفارشی بصورت 12 متری و 8 متری نیز تولید می شوند.

در ادامه به معرفی انواع اتصالات فولادی مورد استفاده در پایپینگ صنعتی پرداخته و استانداردهای ساخت و تولید،مزیت ها،محدودیت ها و موارد کاربرد هر یک را مورد مطالعه قرار می دهیم.

لوگو استاندارد نارنجی

-اتصالات جوشی فولادی:

اتصالات جوشی یکی از متداولترین انواع اتصالات در پایپینگ صنعتی هستند.معمولا بصورت گسترده ای در صنایع مختلف به خصوص در خطوط لوله با قطر متوسط و بالا کاربرد دارند.

*منظور از اتصالات جوشی فولادی چیست؟

در اتصالات جوشی،سر و ته لوله فلزی و اتصالات جوشی فولادی بوسیله جوش به یکدیگر متصل می شوند.

این مدل اتصالات فولادی قابل جوشکاری هستند بطوریکه امکان انشعاب گیری در سه راهی جوشی،تغییر جهت جریان در زانویی جوشی،امکان نصب تجهیزات کمکی یا کاهش سایز لوله فولادی،در تبدیل جوشی وجود دارد.

استاندارد ابعادی اتصالات جوشی منطبق بر استاندارد ANSI/ASME B16.9 می باشد.

اتصالات جوشی فولادی
-------------
اتصالات جوشی فولادی 2
----------
اتصالات جوشی فولادی

*انواع اتصالات جوشی فولادی:

اتصالات جوشی در انواع ذیل تولید می شوند:

1-زانویی جوشی فولادی در انواع زانویی جوشی 45 درجه و زانویی جوشی 90 درجه شعاع بلند،زانویی جوشی 90 درجه شعاع کوتاه،زانو تبدیلی،زانویی بند،زانو 180 درجه شعاع بلند و زانو 180 درجه شعاع کوچک

2-سه راهی جوشی مساوی و سه راهی تبدیلی

3-تبدیل جوشی هم مرکز و تبدیل جوشی غیر هم مرکز

4-کپ جوشی

5-نیپل هم مرکز و نیپل غیر هم مرکز و سردنده

6- چهار راهی جوشی مساوی و چهار راهی تبدیلی

7-بوشن و نیم بوشن و بوشن تبدیلی

تولید و عرضه می شوند.

سه راهی مساوی و سه راهی تبدیلی جوشی فولادی
------------
زانویی جوشی ۹۰ درجه شعاع کوتاه
-----------
زانوی جوشی ۹۰ درجه شعاع بلند
---------------
زانویی یو یا زانویی ۱۸۰ درجه جوشی فولادی
--------------
سردنده.نیپل دو سر دنده.بوشن تمام دنده جوشی
-------------
سردنده جوشی درزدار و مانیسمان
------------
تبدیل جوشی فولادی درزدار و مانیسمان
-------------
تبدیل جوشی فولادی درزدار و مانیسمان 2
------------
سه راهی مساوی و سه راهی تبدیلی جوشی فولادی

1-زانویی جوشی:

زانویی جوشی فولادی در دو نوع زانویی درزدار و زانویی مانیسمان و به منظور تغییر جهت جریان در سیستم های لوله کشی استفاده میشود.

زانویی جوشی در دو نوع زانویی شعاع بلند و زانویی شعاع کوتاه و در زوایای 45 درجه،90 درجه و 180 درجه و در موارد خاص،زانویی 60 درجه و زانویی 35 درجه نیز تولید می شود.

محاسبه شعاع زانویی 45 درجه جوشی:

شعاع زانویی 45 درجه جوشی برابر با 1.5 برابر قطر زانویی می باشد و به منظور تغییر جهت جریان تحت زاویه 45 درجه مورد استفاده قرار می گیرد.(R=1.5D)

انواع زانویی جوشی بنکن 2

محاسبه شعاع زانویی 90 درجه جوشی:

1-اندازه شعاع زانویی 90 درجه با شعاع بلند 1.5 برابر قطر زانویی میباشد.(R=1.5D)

2-اندازه شعاع زانویی 90 درجه با شعاع کوچک برابر با قطر زانویی میباشد.(R=1D)

زانویی جوشی شعاع کوتاه ۹۰ درجه
-------------
زانویی شعاع بلند ۹۰ درجه
-----------
زانویی جوشی شعاع کوتاه ۹۰ درجه

زانویی جوشی 180 درجه:

زانویی 180 درجه به منظور تغییر جهت جریان تحت زاویه 180درجه تولید می شود و در دو حالت،زانویی شعاع بلند 180 درجه و زانویی شعاع کوچک 180 درجه تولید می شود.

در زانویی 180 درجه شعاع بلند،فاصله مرکز به مرکز دو سر زانویی 1.5 برابر قطر نامی لوله فولادی و در زانویی 180 درجه شعاع کوچک،فاصله مرکز به مرکز دو سر زانویی برابر با قطر نامی لوله می باشد.

انواع زانویی جوشی بنکن 4

2-سه راهی جوشی فولادی:

سه راهی جوشی فولادی دارای یک انشعاب 90 درجه در قسمت میانی تنه اصلی خود به منظور نصب تجهیزات اضافی در خطوط لوله می باشد و در دو نوع سه راهی درزدار و سه راهی مانیسمان تولید و به بازار عرضه می شود.

سراهی با انشعاب 90 درجه با نام سراهی T نیز شناخته می شود و در موارد محدود،زاویه انشعاب بصورت 45 درجه است که به سراهی Y نیز معروف هستند.

سه راهی جوشی به دو شکل سه راهی مساوی و سه راهی تبدیلی تولید می شود.در نوع سه راهی مساوی قطر قسمت انشعاب با قطر تنه اصلی برابر و در نوع سه راهی تبدیلی قطر قسمت انشعاب کمتر از قطر تنه اصلی می باشد.

سه راهی مساوی و سه راهی تبدیلی جوشی فولادی

3-تبدیل جوشی فولادی:

در دو نوع تبدیل جوشی درزدار و تبدیل جوشی مانیسمان تولید میشوند.تبدیل جوشی به دو شکل تبدیل هم مرکز و تبدیل غیر هم مرکز و به منظور تغییر سایز لوله و تعدیل نرخ جریان و سرعت جریان از طریق اتصال سر بزرگ تبدیل به لوله بزرگ و سر کوچک تبدیل به لوله کوچکتر مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع تبدیل جوشی بنکن

*استاندارد اتصالات جوشی فولادی:

متداول ترین استاندارد متریالی اتصالات جوشی کربن استیل،استاندارد ASTM A234 WPB می باشد.همچنین استانداردهای WPC-MSS-SP-75 WPHY نیز از استانداردهای مورد استفاده در اتصالات جوشی کربن استیل می باشد.

ضخامت دیواره اتصالات جوشی فولادی با قطر نامی NPS مشخص می شود و در انواع SCH40-STD-SCH80 و در مواردی که فشار سیستم پایپینگ در محدوده های1500psi،2500psi-3000psi-6000psiو9000psi می باشد مورد استفاده قرار می گیرد.

همچنین استاندارد متریالی اتصالات جوشی فولادی با متریال فولاد آلیاژی منطبق بر ASTM A234 WP1-WP5-WP9-WP11-WP22-WP91 می باشد.

لوگو استاندارد

*روش تولید اتصالات جوشی فولادی:

این خانواده از اتصالات فولادی به دو روش گرم و سرد تولید میشوند.در روش گرم کیفیت محصول تولیدی به مراتب بالاتر از روشهای سرد است.همچنین در تولید بعضی از محصولات،استفاده از روش گرم باعث افزایش سرعت تولید می شود.این فرآیندها امکان دارد بصورت خم لوله و سپس شکل دهی صورت پذیرد.

متریال اولیه مورد استفاده به منظور تولید اتصالات جوشی فولادی همان متریال لوله می باشد که در ابتدا در ابعاد محاسبه شده برش می خورد،سپس این قطعات گداخته شده و به کمک قالب ها به اشکال مختلف قالب گیری می شوند.

در نهایت در پایان فرآیند تولید اتصالات جوشی فولادی به منظور از بین بردن نیروهای مکانیکی مخرب و تنش های پسماند حاصل از فرآیند تولید،فرآیند تنش زدایی بر روی اتصالات فولادی اعمال می شود.

*مزایای استفاده از اتصالات جوشی فولادی:

-اتصالات جوشی،اتصال قوی تری را نسبت به سایر اتصالات فولادی ایجاد می کنند.

-ساختار یکپارچه فلز در اتصالات جوشی باعث می شود سیستم پایپینگ مستحکم تر باشد.

-زمانیکه اتصالات جوشی به لوله با ضخامت مناسب جوشکاری میشود،ساختار یکدست سیستم لوله و اتصالات فولادی باعث می شود جریان یکپارچه و بدون اغتشاشی در سیستم حاصل شود.

-امکان انتخاب گزینه های با زوایای متعدد و شعاع چرخش مختلف مانند زانویی شعاع بلند،زانویی شعاع کوچک،زانویی بند،زانویی 180 درجه و زانو تبدیلی در اتصالات جوشی وجود دارد.

-امکان اتصال دو زانویی 90 درجه و تشکیل زانویی یو یا همان زانویی 180 درجه در اتصالات جوشی فولادی وجود دارد.

-به طور کلی وجود تنوع بالای محصولات و گزینه های متعدد انشعاب گیری و تغییر مسیر جریان در اتصالات جوشی به نسبت سایر اتصالات فولادی فراهم است.

-اتصالات جوشی از نظر اقتصادی به نسبت  اتصالات دنده ای و ساکت ولد به صرفه تر هستند.

اتصالات جوشی در ضخامت SCH10 نیز تولید می شوند.بنابراین امکان انتخاب گزینه های با ضخامت های پایین نیز در انواع اتصال جوشی فولادی وجود دارد.

*اتصالات جوشی فولادی در چه سایزهایی تولید می شوند؟

اتصالات جوشی کربن استیل از سایز “1/2 الی “36 تولید می شوند و ضخامت دیواره اتصالات شامل sch10-sch40-sch80-schxs-schxxs-sch160 می باشد.

قطر اسمی اتصالات جوشی بر مبنای NPS و ضخامت دیواره بر مبنای SCH نامگذاری می شود.عمده ترین دلیلی که باید از این اتصالات در ساختار پروژه ها استفاده شود این است که آنها نقش عمده ای را در انشعاب گیری،تغییر جهت جریان،تغییر سایز جریان و همچنین نحوه اتصال مکانیکی در سیستم های پایپینگ بر عهده دارند.

زانویی شعاع بلند ۹۰ درجه

*استاندارد های ابعادی اتصالات جوشی فولادی:

استاندارد ابعادی اتصالات جوشی فولادی منطبق بر استاندارد ASME B16.9 می باشد.آرایش سر همه اتصالات جوشی به شکل beveled و براساس استاندارد ASME B16.25 می باشد.این مدل آرایش در جوشکاری باعث نفوذ هر چه بیشتر جوش و اتصال مستحکم تر و قوی تر می شود.

این مدل اتصالات بیشتر به شکل استنلس استیل،کربن استیل،فولاد آلیاژی،آلومینیوم،نیکل و متریال با استحکام کششی بالا می باشد.

لوگو استاندارد

2-اتصالات ساکت ولد:

اتصالات ساکت ولد از نظر ظاهری شبیه اتصالات فشار قوی دنده ای هستند.

به منظور نصب لوله به اتصالات ساکت ولد،لوله وارد اتصالات شده و عملیات جوشکاری دور تا دور محل تماس بدنه لوله با سر اتصال ساکت ولد انجام می شود.

اتصالات ساکت ولد در سایزهای کوچکتر یا مساوی DN40 که بیشتر مقرون به صرفه هستند کاربرد دارند،در صورتیکه اتصالات جوشی فولادی بیشتر برای سایزهای بزرگتر از DN40 کاربرد دارند.

*موارد استفاده از اتصالات ساکت ولد:

اتصالات ساکت ولد بیشتر برای لوله و اتصالات و شیرآلات با سایز کوچک مورد استفاده قرار میگیرند،چرا که ضخامت دیواره لوله های سایز پایین کم است به راحتی ساییده می شود و در مقابل دمای جوشکاری آسیب پذیر است به همین دلیل در کاربرد سایزهای کوچک از اتصالات ساکت ولد استفاده می شود.

نمایی از اتصالات ساکت ولد و دنده ای فشار قوی و سایر اتصالات فلزی پایپینگ خطوط لوله

3-اتصالات دنده ای فولادی:

اتصالات دنده ای اساسا در سیستم های لوله کشی آب و گاز کاربرد دارند.در قطرهای کم،در خطوط لوله هوای فشرده و خطوط لوله بخار مورد استفاده قرار می گیرند.

متریال متداول مورد استفاده در اتصالات دنده ای شامل فولاد فورجی،فولاد ریخته گری،آهن ریخته گری و چدن چکش خوار می باشد.

مقایسه اتصالات جوشی فولادی و اتصالات دنده ای فشار قوی:

اتصالات جوشی فولادی به نسبت اتصالات دنده ای فشار قوی دارای مزیتهایی می باشند.اتصالات فشار قوی دارای محدودیت سایز میباشند و در سایزهای محدودی تولید می شوند ولی اتصالات جوشی از سایز “1/2 تا سایز “72 قابلیت دارند.

اتصالات دنده ای فشار قوی 1
---------
اتصالات دنده ای فشار قوی 2
-----------
اتصالات دنده ای فشار قوی 3
-----------
اتصالات دنده ای فشار قوی 4
------------
اتصالات دنده ای فشار قوی 5
-------------
اتصالات دنده ای فشار قوی 1
نقش اتصالات رده چهل 5

4-اتصالات فلنجی:

اتصالات فلنجی از خانواده اتصالات جوشی هستند.متریال اتصالات فلنجی در انواع مختلفی مانند مانند کربن استیل،فولادآلیاژی،استنلس استیل و غیره تولید می شوند.

در این قسمت از مقاله به بررسی تفاوتهای ساختاری،کاربرد،خصوصیات فنی و در انتها به مقایسه قیمت اتصالات جوشی فولادی و اتصالات ساکت ولد می پردازیم.

*تفاوت اتصالات جوشی فولادی و اتصالات ساکت ولد در چیست؟

اتصالات ساکت ولد طبق استاندارد ASME B16.11 تولید می شوند و دارای یک قسمت سوکت مانند به منظور ورود لوله فولادی به این ناحیه و جوشکاری دور تا دور محل اتصال لوله و اتصالات است.سر لوله و اتصالات ساکت ولد هر دو بصورت تخت است و نیازی به پخ زدن ندارند.

اتصالات جوشی فولادی طبق استاندارد ASME B16.9 تولید میشوند.لبه اتصالات جوشی به لبه لوله تماس داده می شود و بصورت لب به لب جوش داده می شود.

ضخامت لوله و اتصالات جوشی بایستی با یکدیگر برابر باشد،همچنین اتصالات جوشی فولادی بایستی به منظور جوشکاری بهتر،پخ زده شوند.

*کاربرد اتصالات جوشی و ساکت ولد:

مقاومت اتصالات ساکت ولد نصف اتصالات جوشی فولادی است.از این رو اتصالات ساکت ولد بیشتر در سایزهای کوچک و قطر “2 و کمتر تولید می شود.

اتصالات جوشی به نسبت اتصال ساکت ولد استحکام بالاتری دارند،از این رو در پایپینگ خطوط لوله با دما و فشار بالا مورد استفاده قرار میگیرند.

نمایی از اتصالات ساکت ولد و دنده ای فشار قوی و سایر اتصالات فلزی پایپینگ خطوط لوله
نمایی از اتصالات ساکت ولد و دنده ای فشار قوی و سایر اتصالات فلزی پایپینگ خطوط لوله
نمایی از اتصالات ساکت ولد و دنده ای فشار قوی و سایر اتصالات فلزی پایپینگ خطوط لوله

*مقایسه خصوصیات فنی اتصالات جوشی فولادی و اتصالات ساکت ولد:

نصب و جوشکاری اتصالات ساکت ولد به نسبت اتصالات جوشی سخت تر است و به هنگام جوشکاری بایستی دقت نمود که فاصله “1/16 لوله با کف اتصال به منظور انبساط گرمایی حاصل از جوشکاری رعایت شود.

اتصالات ساکت ولد در محل فاصله ایجاد شده حاصل از اتصال لوله به اتصال ساکت ولد،به شدت نسبت به میعانات و سیالات خورنده حساس و در این نقطه آسیب پذیر است.

اتصالات جوشی فولادی دارای استحکام،طول عمر و مقاومت به خوردگی بالایی دارند.از سوی دیگر لب به لب کردن اتصالات جوشی و جوشکاری صحیح در این نوع اتصالات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

*مقایسه قیمت اتصالات جوشی فولادی و اتصالات ساکت ولد:

قیمت اتصالات جوشی فولادی به نسبت اتصالات ساکت ولد ارزان تر است،همچنین به منظور نصب اتصالات ساکت ولد به جوشکار با مهارت بالاتری به نسبت اتصالات جوشی نیاز است.

از این رو هزینه خرید،نصب و نگهداری اتصالات ساکت ولد به نسبت اتصالات جوشی فولادی به مراتب بالاتر است.

اتصالات گالوانیزه:

به منظور مقایسه اتصالات جوشی فولادی و اتصالات گالوانیزه باید گفت،اتصالات گالوانیزه شامل اتصالات با متریال چدن چکش خوار و مناسب جهت سیستم های لوله کشی با فشار کاری پایین و اتصالات جوشی فولادی مناسب جهت سیستم های لوله کشی با فشار کاری بالاتر می باشند.این دو مدل اتصالات اختلافهای زیاد و کاربردهای مختلفی دارند.

از طرف دیگر دو نوع پوشش گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد به منظور پوشش دهی اتصالات وجود دارد که البته در اتصالات جوشی فولادی معمولا از گالوانیزه گرم استفاده می شود.

*موارد استفاده از اتصالات گالوانیزه در پایپینگ صنعتی:

اتصالات گالوانیزه به صورت متداول در پایپینگ خطوط آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند.همچنین اتصالات گالوانیزه عمدتا در لوله کشی آب بهداشتی ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

خانواده اتصالات گالوانیزه
......................
خانواده اتصالات گالوانیزه

*چرا از اتصالات گالوانیزه استفاده می شود؟

به هنگام انتخاب اتصالات فولادی به منظور استفاده در لوله کشی خانگی،خریدار بیشتر به دنبال اتصالاتی می گردد که بیشترین مقاومت نسبت به فرسایش و خوردگی داشته باشد.

اتصالات گالوانیزه مقاومت بالایی در برابر خوردگی رسوبات و جرم های معلق در آب را داشته،همچنین در سیستم های لوله کشی آب خانگی به دلیل فشار و دمای پایین نیازی به استفاده از اتصالات با قابلیت تحمل فشار و دمای بالا نیست و استفاده از اتصالات گالوانیزه مقرون به صرفه می باشد.

*به هنگام خرید اتصالات گالوانیزه باید به چه مواردی توجه کرد؟

-دوام و استحکام اتصالات قبل از خرید بایستی مد نظر قرار گیرد.

-طول عمر و مقاومت اتصالات در برابر سایش،فرسایش،خوردگی،دما و فشار محیط کاری باید مورد توجه قرار گیرد.

-نوع اتصال،سایز و ابعاد اتصالات متناسب با سیستم لوله کشی بایستی در نظر گرفته شود.

*مزیت استفاده از اتصالات گالوانیزه:

استفاده از اتصالات گالوانیزه در پایپینگ خطوط لوله دارای مزیتهایی است که در ذیل به آن اشاره می کنیم:

-اتصالات گالوانیزه به منظور استفاده در سیستم های لوله کشی آب شرب دارای طول عمر بالایی می باشد.

-از مواد طبیعی و بازگشت پذیر ساخته شده و برای طبیعت زیان آور نیست.

-هزینه نصب و تعمیرات لوله کشی اتصالات گالوانیزه به نسبت سایر اتصالات فولادی کمتر است.

-دارای طول عمر بالایی است و در برابر مواد شیمیایی خورنده مقاومت بالایی دارد،همچنین اشتعال پذیر نیست و در برابر حرارت و آتش سوزی احتمالی مقاوم است و در مواجهه با آتش از خود گازهای سمی و خطرناک منتشر نمی کند.

-اتصالات گالوانیزه در اشکال و انواع مختلف تولید می شوند و دست مجری تاسیسات در انتخاب دامنه گسترده ای از انواع اتصالات باز است.

استاندارد ابعادی و متریالی اتصالات فلزی:

همان گونه که در بالا بیان شد متریال مورد استفاده در اتصالات فلزی شامل کربن استیل،فولادآلیاژی،استنلس استیل و غیره می باشد،پس چه ارتباطی بین استاندارد این متریال وجود دارد؟

در ذیل به معرفی استاندارد های انواع اتصالات فلزی مورد استفاده در پایپینگ خطوط لوله می پردازیم:

-ASTM A234 استاندارد متریالی اتصالات فولادی و آلیاژی میباشد.

-ASTM A105 استاندارد متریالی فلنج فولادی می باشد.

-ASTM A403 استاندارد متریالی اتصالات استنلس استیل می باشد.

-ASME/ANSI B16.9 استاندارد ابعادی اتصالات بات ولد یا همان اتصالات جوشی فولادی می باشد.

ASME/ANSI B6.11 استاندارد ابعادی اتصالات فورجی،ساکت ولد و دنده ای می باشد.

لوگو استاندارد نارنجی

*سایز انواع اتصالات فلزی در پایپینگ صنعتی:

اتصالات جوشی فولادی در سایزهای متداول از “1/2-“3/4-“1 … “48 تولید و به بازار عرضه می شوند.اتصالات دنده ای و اتصالات ساکت ولد از سایز “1/2 الی “4  به شکل متداول تولید و به بازار عرضه می شود.

ضخامت اتصالات جوشی SCH5-SCH10-SCH40-SCH STD-SCH 80-SCH XS-SCH160-SCHXXS که دو رده SCH80 و SCH40 در اتصالات جوشی فولادی،بیشترین موارد مصرف را داراست.

اتصالات فشار قوی ساکت ولد در کلاسهای 3000-6000-9000 تولید می شوند.

اتصالات فشار قوی دنده ای در کلاسهای 2000-3000-6000 تولید میشوند.

برای فلنج و گسکت ضخامت معمولا بصورت کلاس 150-300-600 تا 2500 تولید می شود.

لوگو تولید
امتیاز دهید

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام.آموزش گرفتم.ممنونم.
    حسین هستم از بندر فراسکوی عسلویه(شرکت مهندسی درریز)

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
تماس